søndag den 24. marts 2013

Jord til bord opgave: (opstart)


Boplads mad / Jæger stenalderen / Bonde stenalderen

I jægerstenalderen levede mennesker i små grupper, man boede i små primitive hytter med ildsted midt på gulvet. Perioden er fra ca. 8000 til 4000 f. kr. Man levede af indsamling, jagt og fiskeri.

Ifølge arkæologers undersøgelser, ernærede stenaldermanden sig af en proteinrig kost fra både havet, og fra dyrriget. I modsætning til hvad mange tror så indtog stenaldermanden også til tider kulhydrater via planter som fx vildegræsfrø, agern og strandbeder. Strandbeder er beslægtet med nutidens rødbede og sukkerroe. Når man ikke havde succes med fiskeri og jagt måtte man gå ud for at samle vilde græsfrø og roer. Der blev også samlet nødder, vilde æbler og forskellige bær. Fx menes det at rævlingebær også kaldt sortebær, har haft en naturlig plads på menuen hos vores forfædre. Bærrene blev enten spist rå eller tilberedt sammen med kød. Arkæologiske fund fra affaldsbunker fra køkkenmøddingen ved kyst bopladser viser rester af fiskeben, skaller fra forskellige bløddyr samt flækket knogler som viser at man ikke kun spiste kødet fra jagtudbyttet men, at man også indtog knoglemarven for at få den næring som gemte sig her i.

Som kogekar til at tilberede maden i, brugte man spidsbundede lerkar som kunne bores ned i asken, og derved stå fast i bålet. Blandt arkæologiske fund fra bopladser, er b.la lerkar med skorper af brændte rester af urter og fisk, hvilket beviser at man har tilberedt sammenkogte retter i lerkarrene.

Muslingeskaller af forskellige arter og især østersskaller går igen på mange af de køkkenmøddinger der er fundet gennem tiderne, efterhånden som miljøet ændrede sig i de danske fjorde, forsvandt østersen og andre fødekilder. Omkring 4000 f. kr. begynder der også at dukke hvedekerner op blandt affaldet på køkkenmøddingen.  Datidens befolkning begynder at skifte erhverv fra fanger og jæger til bonde og dermed begynder de at dyrke jorden og holde husdyr. En kornart fra dengang som er beslægtet med en art vi kender i dag er spelt. Spelten blev især brugt til brødbagning og grød, der er fundet rester af brændt-grød i nogle af de lerkar som er fundet fra denne tidsperiode.

Til min jord til bord opgave har jeg valgt at forsøge mig med en tilberedningsform som blev anvendt indenfor den ovennævnte tidsperiode, og har derfor valgt at kalde mit emne for bopladsmad. Man kan stadig finde østers ved de vestvendte kyster, så min plan er at tage en tur til vadehavet, for at se om det kan lade sig gøre at finde østers der. P.ga. nutidens forurening skal man i dag være opmærksom på at friske østers kan indeholde Novo virus, derfor er det i dag klogt at tilberede østers således at de opnår en kernetemperatur på min. 75 grader.  Udover at tilberede østers, er min plan også at bage et speltbrød med surdej som hævemiddel ud fra de muligheder man havde på bopladsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar